Variace na antipasti
|
2 porce Zkuste si sehnat skvělé uzeniny, sýry, dobré pečivo, různá pesta nebo salsy a dejte je na prkénku na stůl. Hosté si pak sami budou moci vytvářet své kombinace a díky tomu získáte i jednoduché a dobré pohoštění pro všechny. Já jsem se zaměřil na italské lahůdky, ale samozřejmě zkuste i jiné státy, třeba Španělsko je také plné dobrých uzenin a sýrů. Pokud pojedete do Itálie, kupte si tam od všeho trochu. Myslím tím, abyste v obchodě nebrali 3 kg jedné šunky, ale radši si vzali 200 g od všech možných druhů. Váš talíř pak bude pestrý a ještě lepší. Když se do Itálie nedostanete, zachovejte se stejně v dobrém italském krámu i u nás.
|
1. s avokádem a skvělými sýry
Vezměte si zralé avokádo, rozpůlte jej, zbavte pecky a oloupejte. Poté rozetřete nebo nasekejte na jemno. Přidejte k němu šťávu z citrónu, mořskou sůl, čerstvě umletý pepř, kousek utřeného česneku a vše promíchejte. Přilijte extra panenský olivový olej a ochutnejte, popřípadě dochuťte. Podávejte na bagetě s kousky sýrů.
2. s pestem, pancettou a bresaolou
Na plátek pečiva dejte buď kvalitní italské pesto, které jste koupili, anebo si ho jednoduše vyrobte. Stačí Vám k tomu větší svazek čerstvé bazalky, hrstička piniových oříšků, extra panenský olivový olej, větší hrst čerstvě nastrouhaného parmazánu, půlka stroužku česneku, mořská sůl a čerstvě umletý pepř. Rozdrťte bazalku s česnekem a špetkou soli do kašovité konzistence. Směs vlijte do misky. Roztlučte ořísky, které jste si předtím chvíli prohřáli na pánvi. Přidejte je společně s půlkou parmazánu ke směsi. Promíchejte a přilijte část oleje. Poté opepřete a přidejte zbytek sýra s pár kapkami oleje. Nakonec ochutnejte, a pokud Vám přijde pesto dobré, nedochucujte ho. Jinak chuť dožeňte přidáním jedné ze surovin. Bagetu s pestem servírujte společně s kouskem dobré pancetty a klidně i plátkem bresaoly.
3. se sušenou šunkou, mozzarellou a jablkem
Na bagetu si dejte kousek dobré sušené šunky. Následně mozzarellu a jemné plátky jablek. Vše dovršte trochou extra panenského olivového oleje a pepře.
P. S.
Tohle jsou jen tři z velkého množství dobrých kombinací. Vyzkoušejte i jiné! Určitě budou chutnat skvěle.